Bruixeria, Vi Morgon i Poulet au poireau en la quarta parada al Bar-à-vins de Moritz
Aquesta setmana he tornat a tenir l’ocasió d’anar a la quarta presentació del Bar-à-vins de Moritz per seguir el recorregut de Louis Moritz de la seva Alsàcia natal a Barcelona.
La quarta parada era a Beaujolais, i en Jordi Creus ens ha començat la presentació situant-nos a Lyo, que es troba just a sota de la zona del Beaujolais, dient-nos que podria relacionar aquesta ciutat amb Barcelona a través d’en Joan Gamper que en el seu camí de Suïssa a Barcelona, va estar vivint a Lyo i que més tard la Fàbrica Moritz va ser seu social del Futbol Club Barcelona.
Però no, ha dit que no faria servir aquesta relació, sinó que relacionaria Lyo amb Barcelona a través de la bruixeria en els segles XVI i XVII.
A Europa durant aquells segles, hi havia centenars de dones que eren bruixes i segons el poder tot el que passava de dolent era culpa seva. Elles a més es reunien en aplexs o akelarres que sempre es feien en zones rural amb abundància d’aigua i allí s’invocava al diable. Per aquestes raons se les va començar a caçar. Quan en localitzaven a una sempre se’ls feia un judici que podia ser eclesiàstic o civil, però en els dos casos sempre se les torturava per a que diguessin més noms i complices. Molts d’aquests judicis, acabava en sentència de mort i si se l’havia jutjat per l’esglèsia, se les cremava i si en canvi se l’havia jutjat pel civil se les penjava. Ara si, tant una cosa com l’altre sempre es feia en una plaça pública.
A Lyo, Nicolas Remy va publicar un manual de caçadors de bruixes (va enviar al patíbul més de 1000 dones), ell era el més gran caçador de bruixes, magistrat i tenia veta literària, ja que havia escrit noveles i també llibres de poesia. Remy va acabar els seus dies en la seva casa de camp llegint.
Aquí Catalunya vem tenir en Joan Malet, un morisc que tot i tenir poques similituds amb Remy, ja que era fuster i analfabet, també es dedicava a caçar bruixes. Ara, el final de Malet va ser molt diferent que el de Remy, ja que mentre Malet es va dedicar a caçar bruixes de classe baixa no va tenir problemes, però quan va començar a delatar dones de classe alta, llavors la inquisició el va arrestar i el va jutjar per bruixot. Així que va acabar els seus dies cremat en una plaça de Barcelona.
A continuació en Xavier Ayala ens ha presentat el vi que anàvem a catar. Aquest cop tot i que la zona és el Beaujolais no hem tastat un vi d’aquesta zona, ja que són vins que es treuen la tercera setmana d’octubre i ara a l’Agost ja no estan en la seva màxima plenitud (seria l’equivalent al nostre Vi Novell). Així que el vi que hem pogut tastar és d’una zona molt propera a Beaujolais, concretament a Morgon, i allí hi ha un únic propiertari.
El Morgon 2010 que hem pogut catar és un garnatxa 100% d’un color mitg baix de poca intensitat. No té massa taní degut al clima fred constant del nord que fa que la maduració sigui molt més lenta. A nivell d’aromes té una sensació vegetal que inclús pot recordar al tè negre.
La cocotte que ens presenta el Jordi Vila, és un Poulet au Poireau, és a dir un pollastre amb crema de porro on denota la típica cuina francesa de cuinar amb nata.
Realment tant el vi com la cocotte estaven d’allò més bons, així que us recomano que durant aquesta setmana us hi aproveu i ho cateu, perque val realment la pena!!!
Posted on 15 Agost 2012, in Catalunya, Fàbrica Moritz. Bookmark the permalink. 2 comentaris.
Val molt la pena, el poulet supergustós i el vi… una delícia. Aquest bar-à-vins pinta molt bé! 😉
Quan l’inagurin hi hen d’anar!!!