Descobrint el Bar-à-vins de la Fàbrica Moritz

Aquesta setmana vem tenir l’ocasió de poder anar al Bar-à-vins de la Fàbrica Moritz, on, desde el dia 23 de juliol fins el 10 de setembre aniran presentant diferents vins i cocottes de les diferents zones vitívinicoles per les que va passar Louis Moritz quan el 1851 va anar de la seva Alsàcia natal a Barcelona.

Això ho fan per presentar l’espai Bar-à-vins que obrirà les seves portes oficialment el 18 de setembre.

Així seguint la ruta que va fer Louis Moritz les presentacions seran les següents:

– Alsàcia (23 de juliol) . Spätzle: el nyoqui alsacià.
– Borgonya Chablis (30 de juliol). Oeufs en meurette: ous escaldats amb salsa de vi.
– Borgonya Côte d’Or (6 d’agost). Boeuf Bourgignon: estofat de bou marinat amb vi.
– Beaujolais (13 d’agost). Poulet au poireau: Pollastre amb crema amb porros.
– Côtes du Rhone (20 d’agost). Gratin dauphinois.
– Llenguadoc-Rosselló (27 d’agost). Ratatuille: la samfaina francesa.
– Empordà (3 de setembre). Platillo de salsitxes i tripa de bacallà.
– Alella (10 de setembre). Hort i porc: costella amb tomàquet.

A més, aquests vins i cocottes (cassola amb un plat tradicional) estarán disponibles a l’espai Bar-à-vins durant el reste d’aquella setmana de 20 a 24h amb el següents preus:

– Copa: 5 €
– Cocota: 12 €
– Copa + Cocota: 15 €
– Ampolla: 30 €
– Ampolla + 2 cocotes: 50 €

Nosaltres vem tenir l’ocasió d’anar a la segona presentació, és a dir, Borgonya Chablis.

L’acte comença amb un explicació històrica feta per l’historiador Jordi Creus on relaciona els dos territoris, en el nostre cas la Borgonya i Catalunya. La relació l’ha establerta a través de l’ordre del Cister tot i que també es poden relacionar les dues zones a través del seu passat medieval esplendorós, perquè són zona de pas o perquè ambdues estan molt relacionades amb el vi.

L’ordre del Cister surgeix com una escició del benedictins i neix a Borgonya al Segle XI. Aquí Catalunya la trobem representada a través de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les monges exemples totes tres del gòtic (que es relaciona directament amb aquesta ordre). Aquests monestirs, eres centres de cultura, poder, conòmic, social… I a més eren residències reials pel que hi trobem moltes tombes reials, però que la majoria d’elles van ser saquejades en l’època dels carlins. L’única que s’ha mantingut intacta ha sigut la de Pere el Gran ja que la làpida pesa 900kg.

Aquesta introducció històrica molt amena, l’acaba Jordi Creus proposant un brindis pel Rei Godomar de Borgonya (últim de Borgonya abans de ser conquerida) i per Pere el Gran (per la seva tomba intacta).

Feta la introducció històrica, el summiller ha passat a presentar el vi que tastaríem. En aquest cas un Chablis (és la zona més nòrdica de la Borgonya) premier cru, especificament Vendages 2009 de Patrick Piuze. És un vi elaborat amb Chardonnay que fermenta en dipòsits de fusta on posteriorment envelliran. Una característica d’aquesta zona és la sensació iodada o de mar al nas, això és degut a que aquesta zona antigament havia sigut un mar. És un vi ample amb sensació glicèrica o oliosa degut al battonage i molt àcid.

Per finalitzar el xef Jordi Vilà explica el plat o cocotte que proposa per maridar amb el vi de Chablis. En aquest cas ens ofereix uns Ous en meurette ja que és una oportunitat de tastar un ou d’una forma molt diferent al que estem acostumats, a més a més la salsa està feta amb vi negre de Borgonya però que marida molt bé amb el vi blanc que tastarem degut al caràcter àcid del Chablis.

Fetes les explicacions hem pogut tastar tant el vi com la cocotte i la veritat és que tots dos eren excepcionals. Us animeu a tastar-ho? Teniu temps fins el dilluns que ve per fer-ho!!!

Posted on 1 Agost 2012, in Catalunya, Fàbrica Moritz. Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. molt bona presentació no? serà xulo descobrir al setembre el bar-a-vins
    fins dilluns ;))

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: